Piernikowiec
Składniki
- 500 g miodu
- 2 szklanki cukru
- 250 g masła
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0.5 łyżeczki soli
- 30 g przyprawy korzennej do piernika
Przygotowanie:
Krok 1
Masło rozpuścić. Dodać cukier i miód. Doprowadzić do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia cukru. Odstawić do wystygnięcia. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z przyprawą, solą. W mleku rozpuścić sodę i dodać do mąki. Następnie wbić jajka. Gdy przestygnie miodkowa zaprawa, należy dodać ją do sypkich składników. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto będzie dość płynne. Następnie przekładamy je do kamionki lub stalowej miski i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na leżakowanie w zimnym miejscu. I tak, aż do świąt. Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części i każdy blat pieczemy osobno. 170-180 stopni / 15-20 minut.