Piernikowy sernik
Składniki
SPÓD:
- 100 g pierniczków katarzynek
- 50 g migdałów
- 50 g masła
SERNIK:
- 750 g twarogu
- 0.5 szklanki śmietanki 30%
- 3 jajka
- 0.5 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 0.75 szklanki żurawiny
- kakao
- cukier puder
Przygotowanie:
Krok 1
Pierniki rozkruszyć lub zmiksować w blenderze i wymieszać z mielonymi migdałami. Włożyć miękkie masło i dokładnie połączyć. Wylepić tortownicę o średnicy 20cm. Odstawić w chłodne miejsce.
Krok 2
Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Zmielony ser (użyłam tego z wiaderka) zmiksować razem ze śmietanką, jajkami, mąką, cukrem i przyprawą. Niedługo, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać żurawinę. Wcześniej sparzyłam ją gorącą wodą. Gotową masę sernikową wylać na spód.
Krok 3
Piec w 170*C przez około 1 godzinę. Wierzch posypać kakao i cukrem pudrem. Smacznego!