Fantazyjny mazurek w kratkę
Składniki
CIASTO
- 350 g mąki tortowej
- 350 g masła
- 120 g cukru pudru
- 120 g zmielonych migdałów
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
- 4 szt ugotowanych żółtek startych drobno
- 3 g soli kuchennej
POZOSTAŁE SKŁADNIKI
- 1 szt żółtka (do posmarowania ciasta przed pieczeniem)
- 1 opakowanie polewy czekoladowej deserowej
- 1 opakowanie polewy czekoladowej białej
- dużo suszonych owoców, kolorowych żelek, posypki do ciasta i czego dusza zapragnie - do ozdoby
Przygotowanie:
Krok 1
Masło ucieramy, dosypujemy - cały czas ucierając - cukier puder i migdały. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ręcznie sprężyste ciasto. Chłodzimy w lodówce przez około 1 godzinę.
Krok 2
Dzielimy ciasto na 3 części. 2 z nich łączymy, wałkujemy i wykładamy nim natłuszczoną blaszkę. Z pozostałego ciasta formujemy wałeczki i robimy z nich kratkę na cieście (wałeczki mają być grubości ołówka mniej więcej). Całość smarujemy żółtkiem - wypiecze się na ładny, złoty kolor z połyskiem. :)
Krok 3
Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku na jasnozłoty kolor (temperatura ok. 175 stopni Celsjusza). A później - po wystudzeniu - można się bawić w zdobienie według woli i fantazji... :)
Polecam gorąco, bo to pyszne wielkanocne ciasto! :)