Fantazyjny mazurek w kratkę

Dodany przez: Nulek (więcej moich przepisów)

W moim domu nigdy nie piekło się mazurków na Wielkanoc - były baby, serniki, makowce, biszkopty z pianką i galaretką - ale mazurków nie robiło się i basta. Nie było takiej tradycji domowej. Dopiero moja młodsza siostra i ja zaczęłyśmy się domagać takich nowości - bo na widok cudnych mazurków w gazetach wprost ciekła nam ślinka... Mama powiedziała: "Chcecie? No to sobie zróbcie!". I zrobiłyśmy. A właściwie - ja zrobiłam. Od tamtego czasu - a minęło już kilkanaście lat - jestem domową specjalistką od mazurków. A dziś zdradzam przepis na mój ulubiony - delikatny, kolorowy, łatwo dający się podzielić między domowych łasuchów... Smacznego!
Obejrzane: 1761
Porcje: 16
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

CIASTO

  • 350 g mąki tortowej
  • 350 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 120 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 4 szt ugotowanych żółtek startych drobno
  • 3 g soli kuchennej

POZOSTAŁE SKŁADNIKI

  • 1 szt żółtka (do posmarowania ciasta przed pieczeniem)
  • 1 opakowanie polewy czekoladowej deserowej
  • 1 opakowanie polewy czekoladowej białej
  • dużo suszonych owoców, kolorowych żelek, posypki do ciasta i czego dusza zapragnie - do ozdoby
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Masło ucieramy, dosypujemy - cały czas ucierając - cukier puder i migdały. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ręcznie sprężyste ciasto. Chłodzimy w lodówce przez około 1 godzinę.

Krok 2

Dzielimy ciasto na 3 części. 2 z nich łączymy, wałkujemy i wykładamy nim natłuszczoną blaszkę. Z pozostałego ciasta formujemy wałeczki i robimy z nich kratkę na cieście (wałeczki mają być grubości ołówka mniej więcej). Całość smarujemy żółtkiem - wypiecze się na ładny, złoty kolor z połyskiem. :)

Krok 3

Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku na jasnozłoty kolor (temperatura ok. 175 stopni Celsjusza). A później - po wystudzeniu - można się bawić w zdobienie według woli i fantazji... :)

Polecam gorąco, bo to pyszne wielkanocne ciasto! :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×