Sernik z karmelem i jabłkami

Dodany przez: Domowe Wypieki (więcej moich przepisów)

"Kolejny pomysł na sernik, tym razem z solonym karmelem, orzechami włoskimi i jabłkami. Jest troszkę pracochłonny, ale warto! Do sernika najlepiej wykorzystać kwaśne jabłka, co idealnie równoważy słodki karmel. Nigdy nie próbowałam połączenia sera i jabłek, a szkoda, bo smakuje wspaniale. Oczywiście nie można pominąć cynamonu, bo jego zapach w serniku jest cudowny. Macie ochotę na kawałeczek? Bo ja tak!"
Obejrzane: 13875
Porcje: 12
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

  • SPÓD:
  • 170 g ciastka maślane
  • 85 g rozpuszczonego masła
  • 0.5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • MASA JABŁKOWA:
  • 400 g jabłek (waga po obraniu), najlepiej kwaśnych np. granny smith
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 20 g masła
  • 1-2 łyżek brązowego cukru
  • 0.25 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • DODATKOWO
  • 80 g orzechów włoskich, posiekanych i podprażonych
  • 120 g karmelu z solą morską*
  • MASA SEROWA
  • 250 g tłustego twarogu
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru
  • 0.25 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 80 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • BITA ŚMIETANA
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru (płaska)
  • 1 łyżeczka żelatyny (płaska, opcjonalnie)

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Dno tortownicy o średnicy 20 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz. Ciasteczka razem z cynamonem zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu na proszek, następnie dodać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Wyłożyć nią dno oraz boki tortownicy, mocno uklepując i dociskając. Piec w temperaturze 190 stopni 6-8 minut, spód powinien się przyrumienić. Studzić w formie na kratce.

Krok 2

Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać jabłka, cynamon, cukier, sok z cytryny oraz sól. Wymieszać i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut. Pod koniec duszenia zdjąć pokrywę, aby nadmiar płynu odparował. Gotowe jabłka przełożyć do miski i odstawić do wystygnięcia.

Krok 3

Twaróg zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu. Włożyć do misy, dodać cukier, sok z cytryny i budyń śmietankowy. Zmiksować na małych obrotach miksera na jednolitą masę, przez około 1 minutę. Dodać jajko i żółtko, miksując na małych obrotach miksera. Wlać śmietanę i zmiksować.
Na wystudzony spód wyłożyć solony karmel, posypać orzechami. Rozłożyć równomiernie jabłka, delikatnie dociskając. Wylać masę serową.
(Formę z sernikiem położyć na większej, płaskiej formie, aby masło które może wypłynąć z foremki w trakcie pieczenia nie zabrudziło dolnej części piekarnika). Piec w temperaturze 160 stopni 45-50 minut. Sernik wyjmować stopniowo z piekarnika i powoli go studzić (najpierw lekko uchylić drzwiczki, po kilku minutach nieco bardziej). Następnie wyjąć na blat i całkowicie ostudzić. Po ostudzeniu zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 12 godzin.

Krok 4

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, lekko przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz żelatynę. Bitą śmietaną udekorować schłodzony sernik. Polać polewą karmelową, schłodzić w lodówce. Smacznego!

Krok 5

*Sos karmelowy z solą morską:
- 220 g cukru (1 szklanka)
- 1/4 szklanki wody
- 50 g masła
- 120 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- 1/4 łyżeczki soli morskiej

*Sos karmelowy z solą morską (można przygotować dzień wcześniej):
W małym garnuszku z grubszym dnem umieścić cukier i wodę. Wymieszać. Ustawić moc palnika na najwyższą (kuchenka elektryczna) lub prawie najwyższą (kuchenka gazowa). Garnuszek umieścić na palniku. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować (nie mieszając ani razu, nawet nie dotykając karmelu!) do momentu uzyskania na nim temperatury 170ºC (około 12 – 15 minut). Kolor karmelu powinien być bursztynowo – złoty. Uwaga: przekroczenie temperatury o nawet 5ºC może spowodować spalenie się karmelu i jego gorzki smak.
Garnuszek zdjąć z palnika. Dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia (uwaga – reakcja będzie bardzo gwałtowna). Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy palnika przez około 1 minutę, mieszając. Zdjąć z palnika. Dodać sól morską, wymieszać łyżką. wystudzić. Schłodzić w lodówce.

http://domowe-wypieki.com/sernik-z-solonym-karmelem-i-jablkami/

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×