Mocno czekoladowe ciasto z limonką
Składniki
- 150 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki kakao
- 100 g cukru
- 100 g mąki
- 150 g masła
- 6 szt jajek
- sok z 2 limonek
Przygotowanie:
Krok 1
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Do jajek dodawać cienkim strumieniem czekoladę (cały czas miksując). Następnie przesiewać stopniowo kakao, a następnie mąkę. Na koniec dodać sok z limonek i dokładnie zmiksować. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Gotową masę przelać do formy i piec w 180°C przez ok. 45 minut (piekłem 50). Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Ciasto powinno być wilgotne, ale nie surowe. Wyjąć i odstawić do wystudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.