Proste ciasto z czerwoną porzeczką
Składniki
- 180 g mąki
- 200 g cukru
- 170 g masła
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g czerwonej porzeczki
- 2 jajka
Przygotowanie:
Krok 1
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Owoce umyć i usnąć z nich ogonki. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać ekstrakt waniliowy i połączyć. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując po każdym przez chwilę. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie połączyć, następnie dodać jogurt i wymieszać. Na koniec dodać owoce i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do formy i piec w 175ºC przez ok. 60 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zdjąć obręcz i podawać z lukrem lub cukrem pudrem.