Kokosowe ciasto ucierane z morelami
Składniki
- 235 g mąki tortowej
- 120 g cukru pudru
- 185 g masła
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Dodatkowo:
- 12 moreli
- 50 g wiórek kokosowych
- 1-2 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie:
Krok 1
Morele myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i przesiewamy do miski. Miękkie masło ubijamy mikserem przez chwilę, dodajemy cukier puder i nadal ubijamy, aż masa będzie puszysta. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo po jednym jajku, następnie powoli wsypujemy suche składniki i mieszamy.
Dno formy do pieczenia o wymiarach 26x18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy przygotowane ciasto, wyrównujemy wierzch i posypujemy wiórkami kokosowymi. Na wierzchu ciasta układamy połówki moreli, lekko wciskając je w ciasto. Pieczemy w temperaturze 180'C przez około 45 minut. W trakcie pieczenia ciasto można przykryć folią aluminiową, aby zapobiec nadmiernemu przypieczeniu. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika. Morele smarujemy miodem.