Sernik white orange
Składniki
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 130 g masła
- 2 żółtka
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa i czekoladowe ganache
- 1 kg twarogu półtłustego
- 1 szklanka cukru
- 6 jaj
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- pomarańcza
- 200 g białej czekolady
- olejek pomarańczowy
- 125 ml kremówki
- 150 ml mleka
- 150 ml śmietanki słodkiej
- 100 g deserowej czekolady
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone zimne masło, żółtka, wsypać cukier, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Zagnieść ciasto. Wylepić ciastem dno wyłożonej pergaminem formy do pieczenia.
Krok 2
Masa: Twaróg utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać jajka oraz stopioną na parze białą czekoladę -wymieszaną ze skórką startą z jednej pomarańczy. Dodać budyń, wlać śmietankę, mleko i olejek pomarańczowy. Dokładnie lecz niedługo zmiksować. Masa powinna być gładka i jednolita. Wylać na przygotowany piernikowy spód. Wygładzić, wstawić do piekarnika i piec około 1 godziny w 175 stopniach.
Krok 3
Czekoladowe ganache: Kremówkę podgrzać mocno-prawie do wrzenia, lecz nie gotować! dodać pokruszoną czekoladę deserową o 60% zawartości kakao i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie mieszać do otrzymania gładkiej masy czekoladowej. Polać sernik pozostawić do zastygnięcia masy. Posypać złotym krokantem.