Prosty piernik z lśniącą polewą
Składniki
CIASTO:
- 240 g mąki tortowej
- 70 g cukru pudru
- 200 g miodu lipowego
- 125 g masła
- 3 jajka
- 125 g kwaśnej śmietany 18%
- 15 g przyprawy do piernika
- 15 g ciemnego kakao
- 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
DO PRZEŁOŻENIA I POLEWA KAKAOWA:
- 700 g gęstej marmolady dyniowo-pomarańczowej
- 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
- 70 g cukru kryształu
- 20 g ciemnego kakao
- 60 g kwaśnej śmietany
- 60 g masła
- 1 łyżeczka żelatyny
Przygotowanie:
Krok 1
Utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawaj po jednym żółtku, a następnie porcjami dodaj płynny miód. Jeśli masz miód w postaci stałej, to przełóż go do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, aż miód się rozpuści. Zdejmij z ognia, odstaw do przestygnięcia i dodaj do żółtek z masłem.
Krok 2
Mąkę przesiej i wymieszaj z przyprawą do piernika, kakao i sodą oczyszczoną. Całość dodawaj partiami do ciasta, na zmianę ze śmietaną, miksując na wolnych obrotach. Na końcu dodaj pianę ubitą z białek i delikatnie wmieszaj do ciasta łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.
Krok 3
Przelej ciasto do formy keksowej o wymiarach 8x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 170*C piekarnika i piecz 50 minut.
Krok 4
Marmoladę przełóż do rondelka i bardzo mocno podgrzej na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdejmij rondelek z ognia, wsyp galaretkę w proszku i bardzo dokładnie wymieszaj. Lekko wystudzić, ale nie do końca, bo masa zbyt mocno zgęstnieje.
Krok 5
Wystudzone ciasto przekrój na 4 części. Pierwszy blat ciasta posmaruj 1/3 lekko ciepłej marmolady, ułóż drugą część ciasta, lekko ją dociskając. Tak samo postępuj z trzecim blatem ciasta, ułóż czwarty i jego już nie smaruj marmoladą. Całość odstaw do zastygnięcia.
Krok 6
POLEWA KAKAOWA:
70 g cukru kryształu
20 g ciemnego kakao
60 g kwaśnej śmietany
60 g masła
1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalej niewielką ilością bardzo gorącej wody i mieszaj do rozpuszczenia się żelatyny. Do rondelka włóż masło i śmietanę, podgrzewaj, a gdy masło się roztopi dodaj kakao i cukier. Zagotuj, zdejmij rondelek z ognia, dodaj rozpuszczoną żelatynę, bardzo dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Lekko wystudzoną, ale ciągle jeszcze ciepłą polewą polej ciasto.
Krok 7
*zamiast marmolady dyniowo - pomarańczowej można użyć innej gęstej i lekko kwaskowej marmolady, jeśli marmolada nie jest zbyt gęsta, to należy dodać więcej galaretki
*wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową