Piernik dyniowy
Składniki
- 1.75 szklanki mąki orkiszowej
- 1 szklanka puree z dyni
- 0.5 szklanki rodzynek
- 0.5 szklanki mleka roślinnego
- 0.5 szklanki oleju roślinnego
- 0.33 szklanki soku jabłkowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0.25 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 0.5 łyżeczki imbiru
- orzechy laskowe
Przygotowanie:
Krok 1
Na początek prażymy orzechy. Wkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni. Po około 10 minutach (jak w domu zacznie pachnieć orzechami) wyjmujemy orzechy z piekarnika i dajemy im chwilę, żeby ostygły. Następnie obieramy je z brązowej skórki i siekamy na duże części (najlepiej potrzeć je między dłońmi, skórka sama schodzi). W czasie przesiadywania naszych orzechów w piekarniku, możemy zająć się rodzynkami. Rodzynki należy namoczyć w ciepłym mleku roślinnym (migdałowe lub sojowe), następnie zmiksować na gładką masę. Pozostaje nam tylko połączenie składników. Składniki suche wsypujemy do jednej miski, tj. mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, przyprawę piernikową i sproszkowany imbir. W drugiej misce łączymy mokre składniki, tj. puree z dyni, olej, zmiksowane rodzynki razem z mlekiem, sok jabłkowy. Mokre składniki przekładamy do suchych i dokładnie mieszamy. Dorzucamy orzechy laskowe i mieszamy ponownie. Przekładamy do keksówki i pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie ciasto należy wystudzić, pokroić i gotowe. Ciasto jest wyjątkowo wilgotne, pełne aromatycznych przypraw i bez grama zbędnej słodyczy. Smacznego!