Piernik dyniowy

Dodany przez: Qchniazdrowia (więcej moich przepisów)

Szybki i sprawdzony przepis na piernik. Często wykorzystuję go w okresie świątecznym, gdy mamy wiele różnych potraw do przygotowania i nie ma czasu na długie pieczenie. Puree z dyni mam zamrożone z jesieni - wystarczy wyjąc wcześniej z zamrażalnika, dodać resztę składników, wymieszać i mamy ciasto, które jest pyszne, wilgotne, o cudownym aromacie piernika, chrupiące dzięki orzechom laskowym i bardzo zdrowe!
Obejrzane: 1833
Porcje: 15
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

  • 1.75 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 0.5 szklanki rodzynek
  • 0.5 szklanki mleka roślinnego
  • 0.5 szklanki oleju roślinnego
  • 0.33 szklanki soku jabłkowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0.25 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 0.5 łyżeczki imbiru
  • orzechy laskowe

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Na początek prażymy orzechy. Wkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni. Po około 10 minutach (jak w domu zacznie pachnieć orzechami) wyjmujemy orzechy z piekarnika i dajemy im chwilę, żeby ostygły. Następnie obieramy je z brązowej skórki i siekamy na duże części (najlepiej potrzeć je między dłońmi, skórka sama schodzi). W czasie przesiadywania naszych orzechów w piekarniku, możemy zająć się rodzynkami. Rodzynki należy namoczyć w ciepłym mleku roślinnym (migdałowe lub sojowe), następnie zmiksować na gładką masę. Pozostaje nam tylko połączenie składników. Składniki suche wsypujemy do jednej miski, tj. mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, przyprawę piernikową i sproszkowany imbir. W drugiej misce łączymy mokre składniki, tj. puree z dyni, olej, zmiksowane rodzynki razem z mlekiem, sok jabłkowy. Mokre składniki przekładamy do suchych i dokładnie mieszamy. Dorzucamy orzechy laskowe i mieszamy ponownie. Przekładamy do keksówki i pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie ciasto należy wystudzić, pokroić i gotowe. Ciasto jest wyjątkowo wilgotne, pełne aromatycznych przypraw i bez grama zbędnej słodyczy. Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×