Pupa białego zajączka
Składniki
Biszkopt - pupa
- 5 jajek
- 70 g mąki kukurydzianej
- 70 g skrobi kukurydzianej
- 30 g kakao
- 100 g ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt - łapki i ogonek
- 3 jajka
- 90 g mąki kukurydzianej, skrobi
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki ksylitolu
- proszek do pieczenia
Przygotowanie:
Krok 1
Kremy:
1) -800g serka homogenizowanego
-ksylitol lub inna substancja słodząca
-3 łyżeczki pasty waniliowej
2) – jogurt grecki
Czekoladowa ziemia
- ½ szklanki mąki kukurydzianej
-4 łyżki kakao
-1 małe jajko
-1 łyżeczka oleju kokosowego
-2 łyżki napoju roślinnego (lub mleka)
-3 łyżki ksylitolu lub innej substancji słodzącej.
Krem zielona trawa
-1 awokado
-1 banan
-duża garść świeżego szpinaku
-ksylitol lub inna subst. słodząca
Dodatkowo
-2 łyżeczki soku z buraka+ domowy marcepan+ mąka ryżowa (łapki)
-woda+ sok z cytryny+ ksylitol (do nasączania blatów)
-domowy dżem porzeczkowy/jagodowy/wiśniowy
-wiórki kokosowe
Krok 2
KREMY
1) Serki wymieszać i odsączyć od serwatki wykładając je na papierowy ręcznik umieszczony na sitku. Czas odsączania około 6 godzin. Po tym czasie wymieszać ser z pastą waniliową i ksylitolem.
2) Jogurt grecki również odsączyć.
Krok 3
Uwaga: Biszkopt - pupa - miska śr: 18 cm, wys: 7 cm, biszkopt - łapki i ogonek - keksówka 24x11 cm.
Biszkopty wykonać, jak na zdjęciu. Część służąca za pupę zająca podzielić na 3 blaty. Z biszkoptu w keksówce wyciąć łapki, a z muffinki uformować ogonek.
Każdy z blatów nasączyć wodą z cytryną. Przełożyć dżemem i kremem waniliowym (1). Całość pokryć kremem z jogurtu greckiego (2) i obficie posypać wiórkami kokosowymi.
Składniki na łapki zagnieść w odpowiadających nam proporcjach. Uformować odpowiednie kształty i przykleić na krem do tortu.
Krok 4
CZEKOLADOWA ZIEMIA
Ksylitol rozpuścić w ciepłym napoju roślinnym lub mleku. Zagnieść z resztą składników i piec w formie pokruszonej około 15 minut w 180’C. Po wystudzeniu ułożyć okruchy wokół tortu.
Krok 5
ZIELONY KREM TRAWA
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Przełożyć krem do szprycy i udekorować wokół tortu tworząc trawkę.