Pyszne ciasto cukiniowo-marchewkowe z pomarańczowym kremem
Składniki
- 170 g cukinii
- 100 g marchwi
- 5 jaj
- 130 ml oleju
- 200 g cukru
- 230 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 75 g masła
- 2 pomarańcze
- 200-250 g serka kremowego np. Philadelphia
- 50 g cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
Marchewkę myjemy, obieramy i rownież ścieramy na grubych oczkach tarki.
2 jajka ubijamy ze 130 g cukru, dodajemy olej
i ubijamy do otrzymania kremowej, lekko białej masy.
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną
i krótko ubijamy do połączenia się składników.
Następnie wsypujemy cukinię i marchew, mieszamy delikatnie łyżką.
Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno.
Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie kroimy wzdłuż ciasto na dwa blaty.
W międzyczasie rozpuszczamy masło.
Dwie pomarańcze należy sparzyć wrzątkiem.
Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę, z drugiej jak i z tej bez skórki
wyciskamy około 130 ml soku (2 łyżki odlewamy do szklanki i odstawiamy na bok).
Do roztopionego masła wlewamy wymieszane wcześniej razem składniki:
70 g cukru, 3 jajka, sok z pomarańczy i skórkę z pomarańczy.
Na małej mocy palinka, cały czas mieszając doprowadzamy do uzyskania gęstego kremu.
Serek ucieramy z cukrem pudrem i 2 łyżkami soku z pomarańczy,
do uzyskania puszystego kremu.
Na pierwszy blat ciasta nakładamy gesty krem pomarańczowy.
Przykrywamy drugim blatem.
Na wierzch nakładamy masę serową, wyrównujemy i wkładamy do lodówki.