Tort piernikowy
Składniki
biszkopt piernikowy
- 4 szt jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 125 g cukru
- 180 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżeczki kakao
krem piernikowy
- 150 ml kremówki 36%
- 200 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 kubek cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 szt torebka czarnej herbaty
- 1 łyżeczka kawy
- 2 łyżeczki cukru
- 50 ml rumu
- 3 łyżki zimnej wody
- 75 g cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 140 g masła
- 3 łyżki kakao
- 300 g (domowych) powideł śliwkowych
- 8 miękkich pierniczków w czekoladzie najlepiej domowych (do dekoracji)
Przygotowanie:
Krok 1
Biszkopt: dno oraz boki tortownicy o średnicy 20 cm posmarować masłem. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać do miski. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie gęsta i lśniąca dodawać kolejno po jednym żółtku oraz miód; mieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Zmniejszyć obroty robota i dodawać stopniowo suche składniki. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180°C przez 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu ciasto w formie upuścić na podłogę aby wyrównała się jego powierzchnia. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Biszkopt przekroić na 4 równe blaty.
Krok 2
Poncz: zaparzyć mocną herbatę, dodać kawę oraz cukier i dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Dodać rum i połączyć. Gotowym ponczem nasączać blaty biszkoptu, a następnie przełożyć powidłami śliwkowymi.
Krok 3
Krem piernikowy: kremówkę oraz przyprawy umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Pod koniec dodać mascarpone oraz cukier puder i dokładnie połączyć. Otrzymanym kremem pokryć wierzch oraz boki tortu.
Krok 4
Glazura czekoladowa: żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Cukier puder i kakao przesiać do rondelka. Dodać masło oraz napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników cały czas mieszając (nie gotować!). Otrzymaną glazurą polać ciasto.
Krok 5
Pierniczkami udekorować wierzch tortu. Całość schłodzić w lodówce przez min. 3 godziny. Podawać.