Tort z owocami leśnymi
Składniki
Ciasto
- 1 czubata łyżka lnu mielonego
- 1,5 szklanki mąki jaglanej
- 1,5 szklanki mąki gryczanej
- 1,5 szklanki mąki ryżowej
- 3 szklanki mleka roślinnego (być może odrobinę więcej)
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki tłuszczu roślinnego (oliwa, tłuszcz kokosowy lub klarowanego masła itp.) + do natłuszczenia tortownicy
- 1 laska wanilii
- 1,5 szklanki borówek amerykańskich
Krem, polewa i dekoracja
- ½ szklanki jogurtu lub mleka migdałowego
- 2 szklanki poziomek leśnych (najlepiej własnoręcznie zebranych;))
- 1/3 łyżeczki agar-agar
- 3 łyżki kakao lub karobu
- 2-3 łyżki mleka roślinnego
- 1 łyżka miodu lub ksylitolu
- 1 szklanka jagód
- ½ szklanki poziomek
Przygotowanie:
Krok 1
W dużej misce umieścić mąki, len mielony, miód, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i tłuszcz. W małym rondlu zagotować rozkrojoną laskę wanilii w jednej szklance mleka roślinnego. Odstawić do przestudzenia, następnie dodać do reszty składników. Stopniowo dolewając mleko (po uprzednim wyjęciu wygotowanej laski wanilii), miksować aż powstanie dosyć płynna, gładka masa (ciasto ma być gęstsze niż na naleśniki). Dlatego też ilość mleka może się delikatnie zmienić. Dodać borówki amerykańskie i wymieszać wszystko drewnianą łyżką.
Krok 2
Piekarnik na 180˚C.
Tortownicę o średnicy 21 centymetrów natłuścić, przelać do niej ciasto, równo rozprowadzić i wstawić do piekarnika. Piec około 50 minut, przed wyjęciem sprawdzić suchym patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Ciasto stygnie, a my zabieramy się za krem.
Krok 3
Jogurt trzeba zmiksować z 1 szklanką poziomek. W garnku zagotować agar z 2 łyżkami wody, kiedy zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia i stopniowo dodawać do kremu. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół, tworząc dwa blaty. Na dolny blat nałożyć krem i pozostałe poziomki. Przykryć drugim blatem.
Krok 4
W rondelku mieszając gotować kakao lub karob, z mlekiem i ksylitolem lub miodem. Kiedy powstanie gładka masa, polewą posmarować wierzch i brzegi ciasta. Udekorować jagodami i poziomkami. Warto ciasto odstawić na jakąś godzinę, wtedy ładnie łączą się smaki, a biszkopt nasączony zostaje polewą i kremem.
Co ważne, ciasto najsmaczniejsze jest pierwszego dnia, na drugi dzień staje się bardziej zbite, ale wciąż smaczne. Jednak to już nie to samo;).