Tarta serowa z rabarbarem

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Rabarbar - głównie kojarzy się z babcinym kompotem serwowanym w upalny dzień czy drożdżowym wypiekiem w postaci bułek lub ciasta drożdżowego z kruszonką. Na rabarbarowy sezon co roku czekam z utęsknieniem i dobrze go wykorzystuję. Dziś zapraszam Was na pyszną tartę. Kwaskowy rabarbar połączony z kremowym serkiem, dopieszczony słodką polewą z dodatkiem skórki pomarańczowej. Wspaniałe połączenie smaków.
Obejrzane: 87
Porcje: 10
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • 220 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Nadzienie serowe:
  • 500 g rabarbaru
  • 250 g serka kremowego *
  • 85 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2½ łyżki mąki pszennej
  • Polewa:
  • 115 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Kruche ciasto

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło i skórkę pomarańczową. Zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Formę o wymiarach 24 cm smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Tak przygotowany spód chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 10 minut.

Nadzienie serowe

Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na jedno centymetrowe kawałki. Dodajemy oba rodzaje mąki i cukier. Mieszamy i odstawiamy na bok. Serek ucieramy z cukrem , dodajemy jajko i dalej ucieramy na gładką masę.
Na podpieczony spód wykładamy rabarbar i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C. Pieczemy przez 10 minut. Następnie wylewamy masę serową i pieczemy kolejne 30 minut.

Polewa

Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i posiekaną drobno skórką pomarańczową. Polewę rozprowadzamy na upieczonej tarcie zaraz po wyjęciu z piekarnika. Tartę przed podaniem należy dobrze schłodzić.

Notes

* użyłam serka Philadelphia

http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tarta-serowa-z-rabarbarem/

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×