Tarta serowa z rabarbarem
Składniki
- Kruche ciasto:
- 220 g mąki
- 100 g masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Nadzienie serowe:
- 500 g rabarbaru
- 250 g serka kremowego *
- 85 g cukru pudru
- 1 jajko
- 2½ łyżki mąki ziemniaczanej
- 2½ łyżki mąki pszennej
- Polewa:
- 115 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
Krok 1
Kruche ciasto
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło i skórkę pomarańczową. Zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Formę o wymiarach 24 cm smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Tak przygotowany spód chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 10 minut.
Nadzienie serowe
Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na jedno centymetrowe kawałki. Dodajemy oba rodzaje mąki i cukier. Mieszamy i odstawiamy na bok. Serek ucieramy z cukrem , dodajemy jajko i dalej ucieramy na gładką masę.
Na podpieczony spód wykładamy rabarbar i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C. Pieczemy przez 10 minut. Następnie wylewamy masę serową i pieczemy kolejne 30 minut.
Polewa
Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i posiekaną drobno skórką pomarańczową. Polewę rozprowadzamy na upieczonej tarcie zaraz po wyjęciu z piekarnika. Tartę przed podaniem należy dobrze schłodzić.
Notes
* użyłam serka Philadelphia
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tarta-serowa-z-rabarbarem/