Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia
Składniki
Spód
- 180 g ciastek pełnoziarnistych
- 80 g roztopionego masła
- 3 łyżeczki kakao
Masa grysikowa
- 500 ml mleka
- 100 g masła
- 0.5 szklanki cukru
- 0.5 szklanki kaszy manny
- 1 wanilia
- 500 g truskawek
- 2 opakowania galaretka truskawkowa
Przygotowanie:
Krok 1
Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Gdy żelatyna się całkowicie rozpuści odstawiamy do ostygnięcia.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ciasteczka miksujemy, dodajemy kakao i masło i ponownie miksujemy. Wykładamy nimi dno tortownicy, lekko je uciskając, po czym wkładamy do lodówki.
W garnku gotujemy mleko z dodatkiem cukru i masła. Gdy będzie już gorące dodajemy ziarenka wanilii i kaszę mannę. Mleko doprowadzamy do zagotowania, cały czas mieszając, a następnie zmniejszamy ogień i dalej gotujemy do momentu otrzymania gęstej kaszy. Kaszę lekko studzimy przez około 15 minut i jeszcze ciepłą wylewamy na ciasteczkowy spód. Masę wyrównujemy i w jeszcze ciepłą kaszę wtykamy truskawki, tak aby połowa owocu wystawała ponad masę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 2- 3 godziny.