Rolada śmietanowo – karmelowa
Składniki
- 3 jajka
- 0.5 szklanki cukru
- 4 łyżki oleju
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- 500 ml kremówki
- 0.5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 100 ml wrzątku
- 90 g czekolady karmelowej z solonymi orzeszkami
- 100 g masła
- 5 łyżeczek cukru
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- cukrowa posypka
Przygotowanie:
Krok 1
Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wsypywać powoli cukier i miksować do czasu - aż się rozpuści. Następnie wlewać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju nie przerywając miksowania. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać masę łyżką (nie miksować!). Blachę ((35x39 cm)wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjąć biszkopt z piekarnika i położyć go zwilżoną ściereczkę. Zwinąć w rulon wraz z papierem do pieczenia i odstawić do wystudzenia.
Krok 2
Masa śmietanowo-karmelowa: Żelatynę rozpuścić w wrzątku. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. W między czasie śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wymieszać ze śmietaną. Do masy wlać żelatynę i zmiksować chwilę całość. Zimny biszkopt rozwinąć. Zdjąć ściereczkę i rozłożyć po całości masę śmietanowo-karmelową. Ponownie zrolować biszkopt - oddzielając go od papieru do pieczenia. Odstawić do lodówki.
Krok 3
Krem śmietanowy do dekoracji: Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodawać po łyżce śmietany i sok z cytryny cały czas miksując. Gotową masą udekorować wierzch oraz ścianki rolady. Do tego celu można użyć rękawa cukierniczego lub po prostu rozsmarować krem po całości. Wierch rolady posypać ozdobami cukrowymi.
Krok 4
Wstawić do lodówki na noc lub 4-5 h by masy dokładnie stężały.