Szarlotki w słoikach
Składniki
Kruche ciasto
- 350 g mąki pszennej (typ 480)
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczek soli
- 280 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 6 łyżek zimnej wody
Nadzienie
- 3 jabłka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczek gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczek mielonego ziela angielskiego
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto: mieszamy z 230 g mąki, cukier i sól. Miksujemy z masłem aż powstaną grudki. Resztę mąki wsypujemy i chwilę miksujemy. Ciasto skrapiamy zimną wodą i zagniatamy. Dzielimy na dwie kule równej wielkości, każdą spłaszczamy, zwijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Nadzienie: obieramy jabłka, kroimy je w kostkę, mieszamy z cukrem mąką i przyprawami. schłodzone ciasto rozwałkujemy na grubosc 1/2 cm. Wycinamy kółka o takiej średnicy aby dało sie nimi wyłożyc dno i boki słoików. Wyklejamy słoiki ciastem nakładamy do środka nadzienie. Z ciasta które zostało wycinami paski o grubosci 1 cm, układamy je na krzyż na wierzchu nadzienia, dociskając do boków ciasta w słoiku, tak aby sie skleiły. Przykrywamy folią aluminiowa i pieczemy 20 min w 175 stopniach ( pamietaj aby zdjąć wczesniej ze słoików gumowe uszczelki). Odkrywamy i dopiekamy przez 25 nib. Studzimy i zamykamy.