Sernik Biały Michał
Składniki
- Spód
- 320 g ciastek zbożowych *
- 100 g orzechów ziemnych niesolonych
- 160 g masła
- Masa serowa
- 500 g twarogu półtłustego
- 250 g sera mascarpone
- 85 g cukru pudru
- 85 g mleka w proszku
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g orzechów ziemnych niesolonych
- 150 g Białych Michałków
- 70 g białej czekolady
- 4 duże jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- Polewa
- 60 ml słodkiej śmietanki
- 75 g białej czekolady
- Dekoracja
- 3 szt Białych Michałków
- 30 g orzechów ziemnych niesolonych
Przygotowanie:
Krok 1
Spód
Przy pomocy blendera mielimy ciasteczka z orzechami. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę ciasteczkową. Dokładnie wykładamy nią boki i spód tortownicy dobrze dociskając do tortownicy. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki.
Krok 2
Masa serowa
Do rondelka o grubym dnie wlewamy śmietankę i podgrzewamy. Dodajemy posiekane michałki, czekoladę i mleko w proszku. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia. Orzechy mielimy w rozdrabniaczu, dodajemy przestudzoną śmietankę i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
Twaróg mielimy trzykrotnie, dodajemy mascarpone, mąkę ziemniaczaną i cukier. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku. Następnie po łyżce dodajemy przestudzoną masę śmietanową, mieszamy do połączenia się składników.
Masę serową przekładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy w tej temperaturze przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy sernik przez kolejne 105 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Przestudzony sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Krok 3
Polewa
W rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Tak przygotowaną polewę rozprowadzamy na wierzchu sernika, posypujemy orzechami i pokrojonymi michałkami.
* użyłam ciastek Degistive