Naleśniki z mlekiem kokosowym, kokosem, karmelizowanym bananem i limonką
Składniki
Składniki na ciasto naleśnikowe
- 2/3 szklanki mąki kukurydzianej
- 4 łyżki mąki ryżowej
- 0.5 szklanki cukru
- 500 ml mleka kokosowego (puszka +100 ml)
- 4 szt jajka
- 50 g startego na tarce kokosa (lub kremowej kostki kokosowej ze sklepu eko)
Skarmelizowane banany
- 12 szt bananów
- 0.5 opakowania masła do smażenia
- 200 g brązowego cukru
- 2 szt limonek
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotowanie ciasta naleśnikowego
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tak by nie było grudek z mąki.
Smażyć na maśle lub na beztłuszczowym sprayu po kilka minut z każdej strony. Te naleśniki są bardziej delikatne od naszych polskich, dlatego lepiej je troszkę mocniej zbrązowieć, wtedy łatwiej jest je przewracać.
Krok 2
Banany pokroić w ukośne plasterki.
Na patelni rozgrzać dużą ilość masła (trudno mi powiedzieć ile, bo smażyłam na sprayu beztłuszczowym, ale tyle by 12 bananów nie wyschło),
Wrzucić banany, wymieszać z masłem i smażyć na małym ogniu do ich zrumienienia.
Posypać brązowym cukrem i poczekać do jego rozpuszczenia.
Wlać sok z limonek.
Banany nałożyć do naleśników, złożyć na pół. Udekorować skórką z limonki.
Smacznego!