Sernik Brownie
Składniki
Składniki na brownie (na tortownicę o średnicy 23 cm):
- 0.5 tabliczki gorzkiej czekolady (użyłam o zawartości 64% masy kakaowej)
- 70 g masła
- 5 łyżek brązowego cukru
- 2 szt jajka
- 140 g mąki pszennej
- 10 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka wody pomarańczowej
- 2 szt jajka
- 3 łyżki brązowego cukru
- 300 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 0.5 tabliczki białej czekolady
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotowanie brownie:
Czekoladę wraz z masłem topimy w kąpieli wodnej.
W mikserze ubijamy jajka z cukrem aż do uzyskania lekkiej pianki.
Do masy jajecznej dodajemy przestudzoną, lecz nadal płynną, czekoladę. Dobrze mieszamy.
Po jednej łyżce dosypujemy mąkę aż cała zostanie wmieszana.
Na końcu dodajemy drobno posiekane orzechy. Ponownie mieszamy.
Ciasto wylewamy do nasmarowanej tłuszczem formy.
Krok 2
Przygotowanie warstwy sernika:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z dwiema łyżkami śmietanki kremówki. Lekko studzimy.
W mikserze ubijamy jajka z cukrem, a następnie do masy dodajemy ser, rozpuszczoną czekoladę i ekstrakt wanilii. Dokładnie mieszamy.
Serową masę wylewamy na warstwę ciasta brownie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C (z termoobiegiem) lub 170 stopni C bez termoobiegu przez 60 minut.
Upieczony sernik odstawiamy na kratkę do przestygnięcia. Najlepiej przed podaniem schłodzić go dodatkowo w lodówce.
Krok 3
Podanie:
Sernik brownie posypałam warstwą cukru pudru, na której zrobiłam dwie gwiazdy z kakao (przy uzyciu wyciętego w kartonie szablonu). Na cieście ułożyłam kandyzowane plastry pomarańczy zanurzone w ciemnej czekoladzie. Całość lekko oprószyłam dodatkową warstwą cukru pudru.