Sernik Brownie

Dodany przez: Madame Edith (więcej moich przepisów)

Trudno o bardziej świąteczny wypiek niż sernik, może jedynie makowiec może stanąć z nim w szranki. Ale z takim sernikiem na bazie brownie trudno będzie wygrać! W zasadzie to pół na pół sernik i brownie. Obie warstwy doskonale do siebie pasują, gdyż warstwa brązowa jest ciężka, czekoladowo-orzechowa, a góra jest leciutka i bardzo delikatna. Myślę, że to warta rozważenia propozycja na trochę nietypowy sernik dla wszystkich łasuchów.
Obejrzane: 1905
Porcje: 8
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

Składniki na brownie (na tortownicę o średnicy 23 cm):

  • 0.5 tabliczki gorzkiej czekolady (użyłam o zawartości 64% masy kakaowej)
  • 70 g masła
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 2 szt jajka
  • 140 g mąki pszennej
  • 10 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka wody pomarańczowej

  • 2 szt jajka
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 300 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 0.5 tabliczki białej czekolady
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotowanie brownie:
Czekoladę wraz z masłem topimy w kąpieli wodnej.

W mikserze ubijamy jajka z cukrem aż do uzyskania lekkiej pianki.

Do masy jajecznej dodajemy przestudzoną, lecz nadal płynną, czekoladę. Dobrze mieszamy.

Po jednej łyżce dosypujemy mąkę aż cała zostanie wmieszana.

Na końcu dodajemy drobno posiekane orzechy. Ponownie mieszamy.

Ciasto wylewamy do nasmarowanej tłuszczem formy.

Krok 2

Przygotowanie warstwy sernika:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z dwiema łyżkami śmietanki kremówki. Lekko studzimy.

W mikserze ubijamy jajka z cukrem, a następnie do masy dodajemy ser, rozpuszczoną czekoladę i ekstrakt wanilii. Dokładnie mieszamy.

Serową masę wylewamy na warstwę ciasta brownie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C (z termoobiegiem) lub 170 stopni C bez termoobiegu przez 60 minut.

Upieczony sernik odstawiamy na kratkę do przestygnięcia. Najlepiej przed podaniem schłodzić go dodatkowo w lodówce.

Krok 3

Podanie:
Sernik brownie posypałam warstwą cukru pudru, na której zrobiłam dwie gwiazdy z kakao (przy uzyciu wyciętego w kartonie szablonu). Na cieście ułożyłam kandyzowane plastry pomarańczy zanurzone w ciemnej czekoladzie. Całość lekko oprószyłam dodatkową warstwą cukru pudru.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×