Torcik orzechowy z popcornem w karmelu

Dodany przez: Salvador Dali (więcej moich przepisów)

Idealnie delikatny biszkopt, orzechowe nadzienie i ten chrupiący słodko-słony popcorn.. Lepiej wyważonych smaków chyba być nie może :) Torcik powstał pod wpływem impulsu i powiem Wam, że ani trochę nie żałuję... Dodatkowo świetna frajda w tworzeniu- można porzucać biszkoptem, albo podjadać masę prosto z miseczki... :)
Obejrzane: 716
Porcje: 10
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 0.75 szklanki cukru
  • 0.5 szklanki mąki
  • 0.33 szklanki kakao

Masa

  • 0.5 szklanki masła orzechowego
  • 0.5 szklanki sera twarogowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 szklanki popcornu solonego
  • 200 g cukru
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g masła
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę, wraz z kakao przesiać i wymieszać w jednej misce. Białka ubić na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, nie przerywając ubijania.

Krok 2

Następnie po kolei dodawać żółtka, również nie przerywając ubijania. Do gotowej masy jajecznej wsypać suche składniki. Delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, polecam szpatułką, mikser może być za mocny.

Krok 3

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki pozostawić naturalne. Przełożyć ciasto delikatnie do gotowej formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 35 minut.

Krok 4

Następnie gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić w formie na ziemię z wysokości 60cm.

Krok 5

Ostudzony można wyjmować z formy, jednak należy pamiętać, aby boki tortownicy oddzielić ostrym nożem. Przekroić na pożądaną ilość blatów (ok 3-4).

Krok 6

Masa orzechowa
Wszystkie składniki razem zmiksować, do uzyskania jednolitej masy.

Krok 7

Popcorn:
Cukier i miód umieścić w rondlu.
Podgrzewać na średnim ogniu, aż karmel nabierze bursztynowego koloru. Zdjąć z ognia.

Krok 8

Dodać kremówkę i masło. Z powrotem postawić na palniku i ciągle mieszając, podgrzewać, aż wszystkie drobinki cukru się rozpuszczą, a karmel nabierze gęstej konsystencji i złocistego koloru. Powinno to zająć około 3-4 minut.

Krok 9

Całość:
Biszkopt przekroić na 3 okręgi.
Na paterze ułożyć pierwszy z nich, nałożyć połowę masy orzechowej, przykryć drugim kręgiem i nałożyć pozostałą część masy. Całość przykryć ostatnim blatem ciasta.

Krok 10

Wierzch oblać 1/3 gorącego karmelu, a resztę dodać do gotowego, solonego popcornu.
Całość dokładnie wymieszać i szybko nakładać na wierzch ciasta.

Krok 11

Można jeść już po 15 minutach, nie ma potrzeby przetrzymywania w lodówce.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×