Tort Bozia na chmurce

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

UWAGA Tort od początku do końca jest moim autorskim pomysłem, jeśli chcesz wykorzystać powyższy przepis, podaj źródło, z którego pochodzi :) więcej zdjęć instruktarz owych pod linkiem: http://kraina-sosny.blogspot.com/2013/02/tort-bozia-na-chmurce.html#more
Obejrzane: 1535
Porcje: 15
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

biszkopt

  • 10 szt jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem i dekoracja

  • 1 L śmietany kremówki (36%) (5 opakowań po 200 ml)
  • 10 łyżeczek cukru waniliowego
  • 10 łyżek cukru
  • 40 g śmiatan-fixu
  • PONCZ:
  • 200 ml gorącej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny/kwasku cytrynowego
  • DODATKOWO:
  • barwniki spożywcze - błękitny, granatowy, pomarańczowy, żółty
  • kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • różyczki do dekoracji tortów
  • złote perełki cukiernicze
  • dwa goździki
  • szablon (do pobrania na blogu)
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Białka ubić na bardzo sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier (po 1 łyżce). Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku, a następnie proszek do pieczenia i mąki (po jednej łyżce na niskich obrotach).

Krok 2

Ciasto podzielić na dwie równe części i przełożyć do, wysmarowanych wcześniej i oprószonych bułką tartą, blaszek. Piec w temperaturze 180º C przez ok. 40-50 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka*. Wyjąć z pieca i ostudzić.

* do suchego patyczka - wbić w ciasto wykałaczkę, jeśli nie zostaną na niej kawałki ciasta - można wyjmować.

Krok 3

Na upieczony i wystudzony biszkopt ułożyć szablon i przymocować go do ciasta przy pomocy wykałaczek lub szpilek. Ostrym nożem wyciąć w kontury postaci na obłoku oraz koło, które będzie aureolą. W krążku zrobić miejsc na głowę i umieścić tak jak na trzecim zdjęciu po lewej stronie. Czynność powtórzyć z drugim biszkoptem (muszą być dwa spody w kształcie sylwetki Marii). Resztki ciasta odłożyć (jeszcze się przydadzą).

Krok 4

200 ml (pierwsze opakowanie) śmietany kremówki ubić na sztywno z 4 łyżkami cukru i 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Pod koniec ubijania dodać jedno opakowanie śmietan-fixu (9 g). Dokładnie zmiksować do uzyskania sztywnej konsystencji.

Krok 5

Przygotować poncz: cukier i sok z cytryny zalać gorącą wodą (200 ml). Wystudzić.

Krok 6

Nasączyć dolny blat ciasta zimnym ponczem. Przygotowany krem wyłożyć na spód tortu (wycięty wcześniej w kształcie postaci). Przykryć go drugim blatem, który również nasączyć ponczem. Górną warstwę ciasta posmarować kilkoma łyżkami dżemu z czarnych porzeczek.

Krok 7

Resztki ciasta, które zostały po wycinaniu postaci, pokruszyć w misce na drobne kawałki, dodać kilka łyżek masła (stopniowo) i wyrabiać do uzyskania jednolitej masy plastycznej takiej jak w przypadku cake pops. Z ciasta, fragmentami formować sylwetkę kobiecą i układać na warstwie dżemu (zdjęcie 3).

Krok 8

400 ml (dwa opakowania) śmietany kremówki ubić na sztywno z 8 łyżkami cukru i 4 łyżeczkami cukru waniliowego. Pod koniec ubijania dodać dwa opakowania śmietan-fixu. Dokładnie zmiksować do uzyskania sztywnej konsystencji. Krem podzielić na 4 różne części. Do najmniejszej (wystarczą 4 łyżki kremu) dodać odrobinę pomarańczowego barwnika (nie za dużo - tym będziemy kryć twarz, stopy i dłonie), dokładnie wymieszać. Do drugiej części dodać barwnik błękitny i odrobinę (zdjęcie 4) granatowego, dokładnie wymieszać. Trzecią (kilka łyżek kremu) zafarbować na żółto, a ostatnią pozostawić białą.

Krok 9

Przystąpić do kształtowania sylwetki kremem. Niebieskim dokładnie i równomiernie pokryć ramiona oraz poły płaszcza (zdjęcie 6). Biały krem ułożyć na chmurkę, tułów postaci oraz wokół głowy. Uformować suknię, welon na głowie i obłok pod stopami. Jasnopomarańczowym kremem pokryć twarz, dłonie i stopy. Żółtym aureolę.

Krok 10

Pozostałą kremówkę ubić tak jak poprzednie i zafarbować na te same kolory oprócz pomarańczowego. Poszczególnymi kolorami masy przykryć boki tortu.

Krok 11

Końcówką łyżeczki do herbaty zrobić niewielkie wyżłobienia imitujące fałdy płaszcza, sukni i welonu. Z goździków wykonać oczy oraz uśmiech ;)

Krok 12

W obłok u stóp wetknąć różyczki do dekoracji tortów, aureolę ozdobić złotymi perełkami cukierniczym.

Schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.

Smacznego! :)

http://kraina-sosny.blogspot.com/

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×