Keks mocno bakaliowy
Składniki
- 10 dkg masła
- 1 szklanka miodu
- 1 jajko
- 125 ml cukru
- 2 łyżki skórki otartej z cytryny
- 50 ml śliwowicy, rumu
- 3 szklanki mąki pszennej
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- 0.5 łyżeczki imbiru
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki utłuczonych goździków
- 15 dkg daktyli
- 10 dkg żurawiny suszonej
- 15 dkg ananasa kandyzowanego
- 10 dkg kandyzowanej skórki cytrynowej
- 10 dkg kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 15 dkg moreli suszonych
- 15 dkg rodzynek
- 15 dkg orzechów włoskich
- 1 lukier
Przygotowanie:
Krok 1
Miód, masło i cukier mocno podgrzać, prawie do zagotowania.Wystudzić.
Krok 2
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao,cynamon,imbir,skórkę z cytryny,jajko i wystudzony miód.Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej ręką).
Krok 3
Dodajemy bakalie i jeszcze raz mieszamy.Wstawiamy do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i wynosimy na noc w chłodne miejsce
Krok 4
Na drugi dzień przygotowujemy dwie średniej wielkości keksówki, wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy ciasto i pieczemy ok.1-1,5 godz w 150 stopniach (termoobieg).
Krok 5
Po wystudzeniu zawinąć w folię spożywczą i wynieść w chłodne miejsce na ok. tydzień. Przed podaniem dekorujemy lukrem lub polewą i ew. dekorujemy posypką.