Jesienna tarta gruszkowa.
Składniki
- 1 mąka pszenna
Przygotowanie:
Krok 1
Tarta z gruszkami.
Ciasto;
1 szklanka mąki pszennej
10 dag masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie;
5 dag masła
1/4 szklanki cukru
1 jajko
1/3 szklanki mleka
1 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 małe gruszki
Z podanych składników robimy ciasto. Nastepnie wałkujemy i wykładamy nim spód wcześniej natłuszczonej i posypanej bułką tartą foremki.( wymiary 30 cm) Wstawiamy do lodówki na około pół godz.
W tym czasie robimy nadzienie. Masło ucieramy z cukrem a następnie dodajemy jajko i dokładnie miksujemy. Dolewamy mleko i przesianą mąke z proszkiem i kakao. Gotową masę wylewamy na kruchy schłodzony spód. Gruszki obieramy i kroimy na pół, łyżką do melona wydrążamy pestki a następnie kroimy w cienkie plasterki jednak nie docinamy do końca. Układamy dekoracyjnie na ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy około 30- 40 min. do tzw. suchego patyczka.
Ostudzoną tarte posypujemy cukrem pudrem.