Sernik mocno cytrynowy
Składniki
spód
- 150 g herbatników
- 4 łyżki masła
- skórka z cytryny
masa serowa
- 500 g twarogu
- 200 g mascarpone
- 60 g cukru pudru
- 1.5 cytryny
- 3 łyżki mąki
- 3 jajka
- 100 ml śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 ml wody
- 200 g cukru
- 2 cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Maślane herbatniki umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na drobny pył. Do zmielonych ciasteczek dodać skórkę z cytryny oraz roztopione masło i dokładnie połączyć. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zamknąć rant tak, aby arkusz wystawał poza dno. Nadmiar papieru odciąć. Masą z herbatników wyłożyć dno formy.
Krok 2
Twaróg ucierać mikserem z cukrem pudrem, przez 2-3 minuty, do uzyskania gładkiej konsystencji. Nadal miksując dodać mascarpone i mąkę. Kiedy składniki dobrze się połączą, wbijać po jednym jajku. Na koniec wlać sok z cytryny (1.5 owca) i dokładnie połączyć. Masę przelać na spód z ciasteczek. Całość piec w 175ºC przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec kolejne 90 minut.
Krok 3
Wierzch: śmietanę połączyć z cukrem pudrem. Po upieczeniu, sernik wysunąć z piekarnika. Posmarować wierzch otrzymaną mieszanką i piec przez kolejne 15 minut w 190ºC. Następnie ciasto wyjąć, wystudzić i wstawić do lodówki na 6 godzin.
Krok 4
Dekoracja: cukier wsypać do dużego garnka o grubym dnie. Zalać wodą i rozpuścić. Mieszankę doprowadzić do wrzenia. Dodać cytryny i gotować na średnim ogniu przez 20 minut - mieszając co jakiś czas. Owoce wyjąć, odsączyć i wystudzić. Przed podaniem sernik udekorować plastrami cytryn.