Wieniec drożdżowy z owocami
Składniki
- 260 g mąki tortowej
- 120 g mąki krupczatki
- 30 g drożdży
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 0.75 szklanki maślanki
- szklanek oleju rzepakowego
- 0.75 szklanki mrożonych owoców (np. truskawek, malin i jagód)
- 1 łyżeczka cukru perlistego
Przygotowanie:
Krok 1
Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż się rozpuszczą.
Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.
Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.
Krok 2
Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość.
Następnie je rozwałkowujemy na spory prostokąt.
Krok 3
Owoce miksujemy i rozsmarowujemy na cieście.
Ciasto zwijamy (z dłuższej strony) w roladę po czym rozcinamy na pół.
Krok 4
Skręcamy ze sobą obydwie części i sklejamy brzegi formując wieniec.
Ostrożnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 5
Posypujemy cukrem perlistym.
Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)