Sernik na zimno z białą czekoladą i frużeliną wiśniową

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Sernik to zdecydowanie jedno z najlepszych ciast na świecie! To właśnie ten wypiek najczęściej gości w naszym domu, w wielu wariantach smakowych i z różnymi dodatkami. Ostatnio zamarzył mi się sernik na zimno z twarogu, z dodatkiem białej czekolady i solidną porcją soczystych owoców. No i jest! Wspaniały i delikatny sernik o kremowej konsystencji i subtelnym smaku białej czekolady, która świetnie komponuje się z soczystymi wiśniami. Wspaniały deser niewymagający pieczenia, idealny do popołudniowej kawy.
Obejrzane: 1273
Porcje: 12
Przygotowanie: 30 min
Trudność:

Składniki

  • Spód
  • 140 g ciemnych ciastek maślanych
  • 70 g masła
  • Masa serowa
  • 500 g twarogu chudego
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 250 serka mascarpone
  • 350 g czekolady białej
  • Frużelina wiśniowa
  • 500 g wiśni *
  • 130 g cukru **
  • 50 ml zimnej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Spód

Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Masło rozpuszczamy, dodajemy do ciastek i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy masę ciasteczkową, równamy i dociskamy do spodu tak, aby powstała gładki i równy spód. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Masa serowa

Czekoladę łamiemy na równe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, dodając 50 ml śmietany kremówki. Odstawiamy na bok. Zmielony dwukrotnie twaróg mieszamy z serkiem mascarpone. Dodajemy rozpuszczoną, białą czekoladę i mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywną masę. Delikatnie łączymy z masą serową. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Tak przygotowany sernik chłodzimy w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.

Frużelina wiśniowa

Wiśnie umieszczamy w garnku z grubym dnem. Dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż wiśnie puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną dokładnie rozprowadzamy w zimnej wodzie. Wiśnie doprowadzamy do wrzenia, wlewamy wodę z mąką. Dokładnie i energicznie mieszamy, zmniejszamy gaz i podgrzewamy chwilkę, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Frużelinę odstawiamy na bok do wystudzenia.

Odnośniki

* użyłam mrożonych owoców
** ilość cukru zależy oczywiście od tego, jak kwaśne są wiśnie

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×