Ciasto czekoladowe z jarmużem wersja bezglutenowa
Składniki
Ciasto:
- 0.25 szklanki mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 2 jaja
- 3 kubki liści jarmużu
- 0.5 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 40 ml oleju
- 4 łyżki kakao
Polewa czekoladowa
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki wrzątku
- 1 soli morskiej
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto:
W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody. Wyłączamy ogień, wkładamy liście jarmużu, przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty. Po tym czasie liście odsączamy. Wodę wylewamy, pozostawiając jednak 2 łyżki. Sparzony jarmuż razem z wodą umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na puree.
Krok 2
W osobnym naczyniu mieszamy jajka, cukier i ekstrakt z wanilii. Wsypujemy kakao. Następnie dodajemy jarmużowe puree oraz olej (lub oliwę). Na końcu wsypujemy obydwie mąki oraz sól morską i całość bardzo dokładnie mieszamy.
Krok 3
Tortownicę o śr. 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej nasze ciasto. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180C (program: grzałka góra dół).
Krok 4
Polewa:
W czasie, gdy ciasto jest w piekarniku, przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną możemy odrobinę rozcieńczyć gorącą wodą.
Krok 5
Upieczone i lekko przestudzone ciasto smarujemy polewą i posypujemy odrobiną soli morskiej.
Krok 6
Wcinamy! :-)