Sernik z jabłkami i cynamonem
Składniki
spód
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.5 opakowania kostki masła
- 2 żółtka
- 0.5 szklanki cukru
masa
- 1 kg mielonego twarogu
- 3 jajka
- 250 g masła
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- płatki migdałowe
- 3 jabłka
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, żółtka, cukier i zagnieść. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Ciastem wylepić dno i brzegi natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy (26 cm).
Krok 2
Do twarogu dodać cukier, masło i jajka. Dokładnie połączyć przy pomocy miksera. Na końcu dodać budyń (sam proszek, nie gotować z mlekiem!). Masę serową wyłożyć na ciasto w tortownicy.
Krok 3
Jabłka umyć, obrać przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Połówki jabłek wcisnąć w masę (jak na zdjęciach) i posypać płatkami migdałowymi. Piec w 180°C przez ok. 70 minut. Wystudzić i podawać (najlepiej następnego dnia).
Smacznego! :)
http://kraina-sosny.blogspot.com/2013/09/sernik-z-jabkami-i-cynamonem.html#comment-form