Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową masą
Składniki
- Ciasto kruche:
- 500 g mąki tortowej
- 200 g masła
- 120 g cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Masa budyniowa:
- 800 ml mleka
- 80 g budyniu waniliowego
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- Dodatkowo:
- 500 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 100 g wiórek kokosowych
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto kruche
Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne, posiekane masło, cukier, cukier wanilinowy, żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy kruche ciasto i dzielimy je na dwie części. Każdą cześć ciasta owijamy folią spożywczą. Jedną cześć ciasta wkładamy do zamrażarki, drugą do lodówki. Formę o wymiarach 40x25 wykładamy papierem do pieczenia. Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim dno formy. Na ciasto wysypujemy wiórki kokosowe.
Masa budyniowa
Do garnka wlewamy 600 ml mleka, dodajemy kremówkę, cukier i pastę z wanilii. Doprowadzamy do wrzenia. Pozostałe mleko wlewamy do kubeczka, dodajemy budyń i mieszamy. Kiedy mleko się zagotuje, wlewamy mleko z budyniem i intensywnie mieszając gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż budyń zgęstnieje.
Rabarbar myjemy i kroimy w jedno centymetrowe kawałki. Dodajemy cukier i mieszamy. Ciepły budyń przekładamy na schłodzone, kruche ciasto. Na budyń wykładamy rabarbar.Na wierzch ścieramy zamrożoną część ciasta kruchego. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 45 minut. Ciasto z wierzchu powinno być lekko rumiane. Po wyjęciu z piekarnika ciasto najlepiej schłodzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.