Brownies, gorzka czekolada, masło orzechowe
Składniki
Warstwa z masłem orzechowym
- 180 g masła orzechowego
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
Warstwa brownie
- 300 g gorzkiej czekolady 74% kakao - 225 g topimy, 75 g siekamy
- 120 g masła
- 120 g cukru
- 50 g brązowego cukru
- 80 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 0.25 łyżeczki soli
- 3 jajka
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Krok 2
Zacznij od warstwy z masłem orzechowym. Wszystkie składniki umieść w misce i miksuj, aż wszystko dobrze się połączy. Masa będzie mieć konsystencję mokrej kruszonki, ma być gęsta, o to chodzi :). Odstaw na bok.
Krok 3
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. Odstaw na moment do przestygnięcia, w międzyczasie przygotuj pozostałe składniki: oba rodzaje cukru umieść w dużej misce do miksowania, w niewielkiej misce wymieszaj mąkę z kakao i solą.
Krok 4
Delikatnie przestudzoną czekoladę dodaj do miski z cukrami, miksuj aż składniki dobrze się połączą. Kontynuując miksowanie dodawaj po jednym jajku, kolejne jajka dodawaj dopiero gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Na koniec dodaj likier i po raz ostatnio dokładnie wmieszaj masę mikserem. Kolejno przesiej suche składniki do masy czekoladowej i dokładnie wymieszaj wszystko łyżką.
Krok 5
Nasmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia formę do brownies. Na dnie formy równomiernie rozprowadź, mniej więcej, połowę czekoladowej masy. Teraz czas na warstwę z masła orzechowego, pokrusz ją możliwie równomiernie na masę brownie i lekko dociśnij. Pokryj całość pozostałą częścią masy czekoladowej i oprósz posiekaną czekoladą, delikatnie wciśnij kawałki czekolady w masę.
Krok 6
Tak przygotowane brownie piecz 30-35 minut, w zależności od tego jakie brownie lubisz. Ja piekłam moje 35 minut, wiedziałam, że będę je transportować i nie może być zupełnie rozpływające się, ale to już zależy od twoich upodobań i potrzeb ;).
Krok 7
Gotowe brownie wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Podawaj w temperaturze pokojowej, ale przechowuj w lodówce. Chociaż z doświadczenia wiem, że nie ma specjalnej potrzeby przechowywania go ;) znika momentalnie! Smacznego!