Brownies, gorzka czekolada, masło orzechowe

Dodany przez: Agata Kukulska (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 1195
Porcje: 16
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

Warstwa z masłem orzechowym

  • 180 g masła orzechowego
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

Warstwa brownie

  • 300 g gorzkiej czekolady 74% kakao - 225 g topimy, 75 g siekamy
  • 120 g masła
  • 120 g cukru
  • 50 g brązowego cukru
  • 80 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 0.25 łyżeczki soli
  • 3 jajka
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

Krok 2

Zacznij od warstwy z masłem orzechowym. Wszystkie składniki umieść w misce i miksuj, aż wszystko dobrze się połączy. Masa będzie mieć konsystencję mokrej kruszonki, ma być gęsta, o to chodzi :). Odstaw na bok.

Krok 3

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. Odstaw na moment do przestygnięcia, w międzyczasie przygotuj pozostałe składniki: oba rodzaje cukru umieść w dużej misce do miksowania, w niewielkiej misce wymieszaj mąkę z kakao i solą.

Krok 4

Delikatnie przestudzoną czekoladę dodaj do miski z cukrami, miksuj aż składniki dobrze się połączą. Kontynuując miksowanie dodawaj po jednym jajku, kolejne jajka dodawaj dopiero gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Na koniec dodaj likier i po raz ostatnio dokładnie wmieszaj masę mikserem. Kolejno przesiej suche składniki do masy czekoladowej i dokładnie wymieszaj wszystko łyżką.

Krok 5

Nasmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia formę do brownies. Na dnie formy równomiernie rozprowadź, mniej więcej, połowę czekoladowej masy. Teraz czas na warstwę z masła orzechowego, pokrusz ją możliwie równomiernie na masę brownie i lekko dociśnij. Pokryj całość pozostałą częścią masy czekoladowej i oprósz posiekaną czekoladą, delikatnie wciśnij kawałki czekolady w masę.

Krok 6

Tak przygotowane brownie piecz 30-35 minut, w zależności od tego jakie brownie lubisz. Ja piekłam moje 35 minut, wiedziałam, że będę je transportować i nie może być zupełnie rozpływające się, ale to już zależy od twoich upodobań i potrzeb ;).

Krok 7

Gotowe brownie wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Podawaj w temperaturze pokojowej, ale przechowuj w lodówce. Chociaż z doświadczenia wiem, że nie ma specjalnej potrzeby przechowywania go ;) znika momentalnie! Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×