Karpatka
Składniki
ciasto
- 1 szklanka wody
- 0.5 opakowania margaryny
- sól
- cukier
- 1 szklanka mąki tortowej
- 5 jajek
- 2 łyżki cukru pudru
Masa budyniowa
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 0.5 L mleka
- 3 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki rodzynek
Przygotowanie:
Krok 1
Na małym ogniu gotujemy wodę z margaryną, cukrem i solą. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gotujemy 7-10 minut, aż masa będzie gładka i szklista. Ciasto jak ostygnie przekładamy do miksera. Miksujemy i dodajemy po jednym jajku. Ciasto podzielimy na 2 części i pieczemy 2 placki w nasmarowanych blachach i oprószonych mąką w temperaturze 160-180 stopni przez około 30 minut - trzeba sprawdzać, bo zależy od piekarnika. Kiedy placki są złote, trzeba już wyłączyć.
Krok 2
1/3 szklanki mleka odlewamy. Jajka rozmiksujemy. Dodamy budyń, cukier waniliowy i 1/3 szklankę zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotujemy. Do wrzątku wlewamy mleko z budyniem i gotujemy. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Jak już będzie puszyste, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i miksujemy dalej. Na końcu dodajemy sok z cytryny i rodzynki. Na pofałdowany placek wykładamy masę i przykrywamy drugim plackiem /karpatami do góry/... wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO !!