Ciasto bananowe z czekoladą i gruszką
Składniki
- 2 szklanki mąki ( częściowo razowa)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.33 łyżeczki sody
- 0.75 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 100 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 2 dojrzałe banany
- 0.33 szklanki jogurtu naturalngo
- 1 duża gruszka obrana, pokrojona wzdłuż na cząstki
- 60 g posiekanej gorzkiej czekolady
- skórka otarta z pomarańczy
- 2 łyżki posiekanej czekolady lub groszków czekoladowych na wierzch
Przygotowanie:
Krok 1
Pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej!
Krok 2
Wymieszać razem 2 szklanki mąki, proszek, sodę i sól.
Banany obrać i w miseczce dobrze rozgnieść widelcem.
Masło ucierać z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2 minuty.
Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać przez około 30 sekund, aż składniki się połączą.
Krok 3
Do masy dodać rozgniecione banany, wanilię, skórkę pomarańczową, jogurt i bardzo krótko wymieszać mikserem na niskich obrotach (tak około 10 sekund). Wsypać mąkę i wymieszać łyżką, bardzo krótko.
Na końcu dodać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki o wymiarach 30 x 16 cm (u mnie okrągła średnicy 20 cm). Posmarowałam ją masłem i posypałam kakao z cynamonem zamiast mąki.
Wierzch wyrównać, ułożyć cząstki gruszki i posypać czekoladowymi groszkami.
Krok 4
Ciasto piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra-dół przez około 60-70 minut (ja piekłam przez 50 minut na najniższym poziomie piekarnika).
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.