Miodownik z nutką czarnej porzeczki
Składniki
Ciasto + konfitura do smarowania
- 4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki miodu naturalnego
- 1 szklanka cukru
- 25 dkg masła
- 3 jajka
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 270 ml konfitury z czarnej porzeczki
Masa
- 500 ml mleka
- 5 łyżek kaszy manny
- 16 g cukru wanilinowego
- 100 ml cukru
- 10 dkg masła
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę i sodę przesiać do miski.Dodać cukier,miód i wbić jajka.Zimny tłuszcz posiekać ze wszystkimi składnikami i szybko zagnieść.Podzielić na 2 równe części. Przygotować dwie duże prostokątne formy,wykładając je papierem do pieczenia. Ciasto albo rozwałkować,albo szybko wykleić nim blaszki.Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20 minut,
Krok 2
Obydwa placki ostudzić. Jeden z nich posmarować konfiturą z czarnej porzeczki.
Krok 3
A następnie ugotować masę- Mleko wlać do rondelka,wsypać cukier i cukier wanilinowy oraz dodać masło lub margarynę i wszystko razem zagotować.Wsypać kaszę mannę szybko mieszając np.trzepaczką.Chwilę razem gotować aż masa zgęstnieje.Odstawić ją pod przykryciem, by przestygła. Jeszcze ciepłą rozsmarować na konfiturze z czarnej porzeczki,przykryć drugim plackiem miodowym i docisnąć.Najlepiej równomiernie obciążyć ciasto.
Krok 4
Po ok.pół godziny przykryć np.folią aluminiową i wstawić do lodówki na min.jeden dzień (ale najlepiej 2 lub 3). Na kilka godzin przed podaniem polać polewą i dowolnie udekorować. Ja zrobiłam polewę z dodatkiem żelatyny.Z racji tego,że temp. są powyżej 33 stopni w cieniu,zdecydowanie polecam tą metodę.Polewa się nie roztapia i nie brudzi.