Świąteczny serowiec
Składniki
- 200 g daktyli
- pomarańcza
- cytryna
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- 70 g rodzynek
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- 2 marakuje
- 60 g orzechów włoskich
- 1 łyżka kaszy manny
- 10 g orzechów nerkowca
- 150 g herbatników
- 6 łyżek whiskey
- 1 łyżka oleju
- 1 kg twarogu
- 5 jajek
- 4 łyżeczki kakao
- 2 łyżki masła
- 50 ml mleka
- 3 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Suszone daktyle moczyć przez noc w wodzie z dodatkiem kilku kropel whiskey. Spód: herbatniki pełnoziarniste rozdrobnić w blenderze razem z orzechami włoskimi. Dodać olej i whiskey, wymieszać. Taką ciasteczkową masą wylepić spód tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec przez 10 minut w 180 C.
Krok 2
Masa: twaróg (półtłusty) zmielić i przełożyć do dużego naczynia. Zmiksować, dodawać po jajku i miksować. Zetrzeć skórkę z cytryny i pomarańczy - dodać do masy. Daktyle odsączyć z zalewy, rozdrobnić w blenderze razem z wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Przełożyć do masy serowej, zmiksować. Dodać cukier z wanilią, cynamon, kaszę mannę, ziarenka i sok z marakui i rodzynki (wcześniej namoczone). Delikatnie wymieszać masę. Przełożyć na podpieczony spód. Piec w 180 C przez 15 minut, następnie 60-65 minut w 160 C. Studzić w otwartym piekarniku.
Krok 3
Polewa: w garnuszku roztopić masło. Dodać mleko, cukier i kakao. Mieszać do powstania gładkiej polewy. Polewą udekorować sernik. Dodać orzechy włoskie, laskowe i nerkowca. Na sam koniec posypać np. zielonym cukrem i kropelkami czekolady. Sernik jest przepyszny!