Sernik z truskawkami
Składniki
BISZKOPT KAKAOWY
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
MASA SEROWA
- 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
- 250 g serka mascarpone
- 80 g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 2 jajka
- 0.5 szklanki śmietany 30%
- PUREE TRUSKAWKOWE:
- 150 g truskawek
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Biszkopt kakaowy: Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka. Następnie dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do kwadratowej formy o wymiarze 20 x 26 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Krok 2
Puree truskawkowe: Truskawki gotować razem z cukrem na małym ogniu, bez przykrycia, przez około 45 minut na gęste puree. Mniej więcej w połowie gotowania rozgnieść truskawki praską. Ostudzić.
Krok 3
Masa serowa: Utrzeć twaróg z mascarpone na gładką i jednolitą masę, następnie dodać cukier i śmietanę. Później wbić kolejno po jednym jajku, ciągle miksując. Na koniec dodać budyń. Masę serową wylać na upieczony biszkopt kakaowy. Łyżeczką nakładać puree truskawkowe i delikatnie rozciągnąć je po całej powierzchni masy serowej, tworząc smugi.
Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ciasto przez 35 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.