Sernik z truskawkami

Dodany przez: Domowe Wypieki (więcej moich przepisów)

Sernik z truskawkami w formie musu.
Sernik z truskawkami w formie musu. Sernik zapieczony z musem z truskawek, lekki,  pyszny i świetnie wygląda. Prosty w przygotowaniu :) Jeśli kochacie sernik i kochacie truskawki to przepis dla Was. Czekoladowy biszkoptowy sĻod dopełnia smakowo całości. Jeśli lubicie w kuchni trochę poszaleć i mieć super efekty to przepis dla Was :) Biszkopt kakaowy: Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka. Następnie dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do kwadratowej formy o wymiarze 20 x 26 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Masa serowa: Utrzeć twaróg z mascarpone na gładką i jednolitą masę, następnie dodać cukier i śmietanę. Później wbić kolejno po jednym jajku, ciągle miksując. Na koniec dodać budyń. Masę serową wylać na upieczony biszkopt kakaowy. Łyżeczką nakładać puree truskawkowe i delikatnie rozciągnąć je po całej powierzchni masy serowej, tworząc smugi. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ciasto przez 35 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.
Obejrzane: 1481
Porcje: 24
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

BISZKOPT KAKAOWY

  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

MASA SEROWA

  • 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 jajka
  • 0.5 szklanki śmietany 30%
  • PUREE TRUSKAWKOWE:
  • 150 g truskawek
  • 3 łyżki cukru
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Biszkopt kakaowy: Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka. Następnie dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do kwadratowej formy o wymiarze 20 x 26 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Krok 2

Puree truskawkowe: Truskawki gotować razem z cukrem na małym ogniu, bez przykrycia, przez około 45 minut na gęste puree. Mniej więcej w połowie gotowania rozgnieść truskawki praską. Ostudzić.

Krok 3

Masa serowa: Utrzeć twaróg z mascarpone na gładką i jednolitą masę, następnie dodać cukier i śmietanę. Później wbić kolejno po jednym jajku, ciągle miksując. Na koniec dodać budyń. Masę serową wylać na upieczony biszkopt kakaowy. Łyżeczką nakładać puree truskawkowe i delikatnie rozciągnąć je po całej powierzchni masy serowej, tworząc smugi.
Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ciasto przez 35 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×