Mazurek fistaszkowy z czekoladą
Składniki
Ciasto
- 350 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 120 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
Krem
- 150 g masła orzechowego
- 150 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę przesiać, dodać cukier puder, żółtka, śmietanę oraz posiekane masło. Całość posiekać, następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godz do lodówki. Następnie wylepić dno przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Nakłuć widelcem, piec ok. 20min w temp. 200st. Ostudzić.
Krok 2
Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, ostudzić. Masło i serek zmiksować najlepiej przy pomocy blendera. Dodać zimną czekoladę, dokładnie wymieszać. Krem równo rozsmarować na zimnym cieście.
Krok 3
Wierzch:
szkl. orzeszków ziemnych solonych,
100g mlecznej czekolady,
50g gorzkiej czekolady.
Czekolady połamać na kawałki, stopić na parze. Orzeszki grubo posiekać, lub chwilę zmielić w blenderze. Posypać nimi wierzch ciasta, zrobić esy-floresy z czekolady.