Sernik z żurawiną pod bezową czapą
Składniki
Ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
- 5 żółtka
- 0.75 szklanki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 0.5 kg twarogu mielonego
- 5 dkg masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy
- 3 szt białka
- 3 łyżki cukru
- 3 szt białka beza
- 2 łyżki cukru beza
- 100 g żurawiny
Przygotowanie:
Krok 1
Spód:
Z mąki, masła, żółtka, cukru i proszku zagnieść ciasto, (białko odłożyć do osobnego naczynia). Wylepić ciastem okrągłą tortownicę o średnicy 20 cm i podpiec na złoty kolor w 190 st
Krok 2
Masa serowa:
Żółtka utrzeć z cukrami, dodać twaróg i zmiksować na gładką masę, dodać budyń w proszku, mąkę, roztopione masło i wymieszać.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wymieszać delikatnie łyżką z masą serową. Połowę masy wylać na podpieczony spód, posypać żurawiną i uzupełnić resztą masy serowej.
Piec ok. 50-55 min. w piekarniku o temp. 180 st.C. Na 15 min. przed końcem pieczenia wyłożyć na sernik pianę ubitą z 3 pozostałych białek z 3 łyżkami cukru.
Sernik po wyjęciu z pieca odłożyć do całkowitego wystudzenia.