Sernik cynamonowy
Składniki
spód
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- żółtko
masa
- 500 g twarogu
- 100 ml kremówki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 ml mleka skondensowanego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 20 g cukru pudru
- jajko
- 150 ml śmietany
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Spód: dno tortownicy, o średnicy 20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Boki formy posmarować masłem. Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno oraz boki formy. Przykryć arkuszem papieru do pieczenia i obciążyć fasolą/grochem/kulkami. Ciasto piec w 180ºC przez 15-20 minut. Wyjąć papier z obciążnikami i piec jeszcze 10-15 minut - na złoty kolor. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.
Krok 2
Masa: twaróg umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na gładką, kremową masę. Dodać kremówkę, mleko skondensowane, cynamon, cukier i miksować jeszcze przez chwilę do otrzymania jednolitej konsystencji. Następnie wbić jajko i wymieszać dokładnie łyżką lub rózgą. Gotową masę przelać na wystudzony kruchy spód. Całość wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec 35 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut.
Krok 3
Wierzch: śmietanę wymieszać z cukrem. Otrzymaną mieszankę wylać na wierzch upieczonego sernika. Wstawić do pieca i piec kolejne 15 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.