Rolada bezowa z malinami
Składniki
beza
- 250 g cukru
- 6 białek
- 1 łyżka octu winnego
krem
- 200 ml kremówki 36%
- 500 g mascarpone
- 20 g cukru pudru
- 200 g malin
Przygotowanie:
Krok 1
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie lśniąca i sztywna, dodać ocet winny. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ubite białka przełożyć na blachę i rozsmarować na całej powierzchni wyrównując łopatką. Całość piec w 160ºC przez 10 -15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec kolejne 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimną bezę przełożyć na drugi arkusz papiery górą do dołu, usunąć poprzedni papier. Wierzch placka pokryć równomiernie kremem, ułożyć maliny i zwinąć zaczynając od krótszego boku. Lekko docisnąć, zawinąć w papier i schłodzić w lodówce co najmniej przez godzinę. Ja nie lubię długo czekać i chłodzę mocno w zamrażarce. Przed podaniem udekorować malinami.
Krok 2
Kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone i dokładnie połączyć. Na koniec dodać cukier puder, wymieszać. Kremem pokryć bezowy placek.