Słodkie drożdżowe bułeczki z owocami i kruszonką
Składniki
Drożdżówki
- 10-12 szt niezbyt dużych śliwek lub bardzo dużych truskawek lub dowolnych owoców w stosownej liczbie
- 2.5 szklanki mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 7 g suszonych drożdży
- 4 szt jaj
- 150 g miękkiego masła
- 100 ml ciepłego mleka
- 1 szt szczypty soli
- 1 łyżeczka opcjonalnie: mielony cynamon do posypania
Kruszonka
- 8 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Drożdżówki:
Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, 3 jaja, mleko i sól. Mieszamy i wyrabiamy przez ca 10 minut. Po tym czasie, porcjami dodajemy miękkie masło i miksujemy kolejne parę minut. Oczywiście nie ma obowiązku używania miksera. Ciasto możemy wyrabiać ręcznie. Dobrze wyrobiona masa drożdżowa powinna być gładka i bardzo elastyczna.
Krok 2
Naczynie z ciastem owijamy folią lub przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Ja zostawiam je zwykle aż na 90 minut.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 równych porcji, które układamy na posypanej mąką stolnicy. Podsypywanie mąki bardzo ułatwia pracę, gdyż ciasto jest ciągnące i klei się do rąk. Z każdej części formujemy placuszek. Na środku kładziemy 2 połówki śliwki (jeśli owoce są nieduże) lub 2 ćwiartki, gdy są większe. Dokładnie zlepiamy brzegi i nadajemy okrągły kształt.
Krok 4
Bułeczki układamy w wysmarowanej masłem blasze (miejscem łączenia do dołu), pamiętając by zostawić między nimi stosowne odległości, gdyż jeszcze solidnie nam podrosną:-). Teraz porzucamy je na kolejne 60 minut.
Krok 5
Następnie wierzch drożdżówek smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy kruszonką (sposób wykonania poniżej) i ew. mielonym cynamonem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180C.
Krok 6
Kruszonka:
Na blat lub stolnicę sypiemy mąkę, dodajemy do niej cukier puder i masło. Całość mieszamy rękami wgniatając masło. Następnie porcje mieszanki kruszonkowej rozcieramy palcami, w razie potrzeby dosypując troszkę mąki, rozcieramy i lekko podrzucamy i znowu rozcieramy i podrzucamy. Robimy tak do chwili aż całość zamieni nam się w malutkie kuleczki masła otulone mąką i cukrem pudrem.
Krok 7
Z podanej ilości składników wychodzi naprawdę solidna porcja kruszonki. Wystarczy nawet na baaardzo duże ciasto. Nadwyżki kruszonki można z powodzeniem przechowywać w lodówce nawet przez 2 tygodnie.