Cytrusowe ciasto z figami i daktylami
Składniki
Ciasto
- 5 jajek
- 0.67 szklanki cukru
- 100 g masła
- 150 g ricotty
- 2.5 szklanki mąki pszennej
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka pokrojonych fig, daktyli, skórki pomarańczowej
- 1 pomarańcza
- 1 limonka
- 1 cytryna
- 1 laska wanilii
- 0.5 szklanki płatków migdałówych
Lukier
- 1 biało jajka
- cukier
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski ścieramy skórkę z cytrusów, uprzednio porządnie umytych. Następnie wyciskamy z nich sok, po czym dodajemy do nich ricottę, rozpuszczone ostudzone masło i wydłubane nasionka z laski wanilii i opcjonalnie mieloną skórkę.
Mąkę przesiewamy razem z solą, soda i proszkiem W osobnej misce ucieramy na puch jajka z cukrem. Do ubitej masy jajecznej dodajemy 1/3 sypkich składników, mieszamy, następnie dodajemy 1/3 masy cytrusowej i mieszamy. Powtarzamy tę czynność do wyczerpania się składników.
Bakalie mieszamy z odrobiną mąki, zapobiegnie to opadaniu owoców na dno ciasta, po czym dodajemy je do cista, delikatnie mieszając.
Krok 2
Ciasto przekładamy do podłużnej keksówki, a jego wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pieczemy ciasto około 50 minut. Najlepiej jest zrobić test suchego patyczka,jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest suchy, ciasto jest już upieczone i możemy je wyjąć z piekarnika.
Krok 3
Ciasto wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Biało ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier puder, cały czas ubijając.
Po całkowitym wystygnięciu ciasto możemy udekorować lukrem i posypać bakaliami.