Strucla z makiem
Składniki
CIASTO:
- 3 szt żółtka
- 1 opakowanie cukier waniliowy
- 0.5 opakowania margaryna
- 0.75 szklanki cukier
- 50 g drożdże
- 500 g mąka
- 1 szklanka mleko
- 1 puszka masa makowa do nadzienia
POLEWA CZEKOLADOWA
- 2 łyżki śmietana
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki margaryna
- 2 łyżki cukier
- posypka cukierkowa kolorowa
Przygotowanie:
Krok 1
Mleko lekko podgrzać.
Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i połowę mleka, wymieszać odstawić do wyrośnięcia.
Krok 2
Margarynę przełożyć do rondla, roztopić.
Krok 3
Mąkę przesiać dodać cukier waniliowy, cukier , żółtka, masło roztopione i rozczyn.
Krok 4
Ciasto wyrabiać, dolewając resztę mleka.
Krok 5
Jak ciasto będzie elastyczne, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Krok 6
Ciasto rozwałkować na prostokątny placek, posmarować masą makową, zrolować.
Krok 7
Formę do ciasta wysmarować tłuszczem, włożyć struclę, piec w nagrzanym piekarniku 40 minut w 180 stop.
Krok 8
Gotowy struclę makową, polać polewą, posypać kolorową posypką.