Królewski makowiec
Składniki
Ciasto drożdżowe i kruszonka
- 2.5 szklanki mąka tortowa
- 30 g drożdże
- 0.33 szklanki mleko
- 1 szklanka cukier
- 0.33 szklanki oliwa
- 1 szt całe jajko
- 1 szt żółtko jajka
- 0.25 opakowania masło
- 60 g płatki migdałowe
Masa makowa
- 200 g suchy mielony mak
- 200 g mleko
- 0.33 szklanki cukier
- 1 łyżka masło
- 1 szt jajko
- 1 szt starte jabłko
- 0.5 opakowania pokrojona w kosteczkę gorzka czekolada
- 1 łyżeczka alkohol
Przygotowanie:
Krok 1
CIASTO
W misce rozkruszyć drożdże, zasypać 1/2 szklanki cukru, zalać letnim mlekiem. Jajko z żółtkiem roztrzepać widelcem i polać zaczyn drożdżowy. Wlać oliwę, zasypać to 1,5 szklanki mąki i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto urośnie, całość wymieszać, ugnieść rękoma. Pozostawić na 5-8 minut w ciepłym miejscu aby znów troszeczkę urosło. Ciasto rozwałkować (jeśli się zbyt bardzo klei należy podsypać je mąką.
Krok 2
MASA MAKOWA
Mak, mleko, cukier i masło gotować ok 1 godzinę na wolnym ogniu. Wystudzić, dodać rozbełtane jajko, starte jabłko, czekoladę oraz alkohol. Całość dobrze wymieszać.
Krok 3
KRUSZONKA
Migdały podprażyć na suchej patelni, po wystudzeniu pokruszyć na drobno. Masło rozpuścić i ugnieść z resztą cukru i mąki.
Krok 4
KOŃCOWE WYKONANIE
Dodatkowo
-powidła
-masło orzechowe
-białko jaja
Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę makową. Wzdłuż jednego dłuższego boku nałożyć masło orzechowe i powidła. Zawijać tak aby powidła i masło znalazły się w środku. Strucle włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Białkiem posmarować górę a nożyczkami naciąć ją po bokach tworząc „dzióbki”. Kruszonkę ugniatając palcami układać unosząc dzióbki. Makowiec piec ok 40-45 minut w 180 stopniach, grzanie góra i dół bez termoobiegu.