Piernikowy czekoladowiec
Składniki
- 100 g czekolady gorzkiej
- 125 g masła
- 100 g miodu
- 80 g cukru muscavado
- 200 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0.5 łyżeczki imbiru
- 2 szt jajka
- 0.5 szt dżemu śliwkowego
- 2 łyżki masy kajmakowej
- 1 łyżka mascarpone
- 50 g płatków migdałowych
- 40 g białej czekolady
Przygotowanie:
Krok 1
W rondelku roztopić czekoladę z masłem miodem i cukrem oraz na końcu z mlekiem. Ostudzić. Jajka rozbełtać, połączyć delikatnie z masą czekoladową. Do mąki dodać sypkie składniki: proszek,przyprawę do piernika, imbir i cynamon. Dodać i wymieszać z masą czekoladowo-miodową. Na sam koniec dodać dżem.
Przełożyć do wyłożonej papierem i nasmarowanej masłem tortownicy 22cm, piec 1h w 180C.
Udekorować podgrzaną masą kajmakową zmieszaną z mascarpone. Posypać płatkami migdałowymi oraz tarta białą czekoladą.
Pyszny!