Pavlova z musem czekoladowym i owocami
Składniki
beza
- 240 g cukru
- 4 białka jaj
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
mus czekoladowy
- 200 ml śmietanki 30%
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 ml wody
- 80 g cukru
- 5 żółtek
Przygotowanie:
Krok 1
Białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce). Miksować jeszcze przez kilka minut aż masa będzie gładka i lśniąca, wtedy dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Dokładnie połączyć. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować trzy okręgi o średnicy ok. 15-20 cm. Masę z białek wyłożyć na narysowane kształty i przy pomocy szerokiej szpatułki tworzyć bezowe gniazda. Całość wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez 20 minut. Po tym czasie temperaturę zredukować do 120ºC i suszyć przez 2-3 godziny. Bezy studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Bezowe spody przełożyć przygotowanym musem czekoladowym, na każdy układać czarną porzeczkę, a wierzch ozdobić czereśniami.
Krok 2
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno, odstawić. Wodę zagotować z cukrem. Żółtka utrzeć mikserem na puszystą masę, zmniejszyć obroty i wlać gotujący się syrop. Do miski z czekoladą dodawać stopniowo ubitą kremówkę na przemian z masą jajeczną. Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 15 minut. Kiedy krem zgęstnieje przełożyć nim bezowe blaty.