Tarta makowa

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Mimo, iż kalendarzowa zima jeszcze nie zawitała, u nas zdecydowanie czuć już klimat świąt. W Irlandii okres świąteczny rozpoczyna się dużo wcześniej niż w Polsce. W całym mieście możemy już podziwiać świąteczną iluminację. Świąteczne ozdoby w witrynach sklepowych cieszą oko i przybliżają magię świąt, ba nawet w niektórych domach widziałam już przystrojone choinki. W oczekiwaniu na ten magiczny czas upiekłam zimową tartę, na kruchym, delikatnym cieście, wypełnioną masą makową z dodatkiem aromatycznej i pachnącej skórki cytrynowej.
Obejrzane: 469
Porcje: 12
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • 250 g mąki tortowej
  • 85 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • Nadzienie:
  • 60 g maku
  • 4 łyżki gorącego mleka
  • 4 jajka
  • 2-4 łyżki cukru
  • 150 ml kwaśnej śmietany 12 %
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Polewa :
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ciasto kruche

Do mąki dodajemy cukier i posiekane masło. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę, aby ciasto się schłodziło. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg większy niż forma, przekładamy do foremki i dokładnie wylepiamy nim form.
Spód ciasta nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, wysypujemy kulki ceramiczne i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 15 minut. Po tym czasie usuwamy papier i pieczemy jeszcze 5-10 minut, aby spód był delikatnie rumiany.

Nadzienie

Mak mieszamy z gorącym mlekiem i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę. Dodajemy startą skórkę, sok z cytryny i kwaśną śmietanę. Do masy jajecznej dodajemy mak i mieszamy. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód. Masa będzie dość płynna, ale podczas pieczenia się zetnie.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150\'C i pieczemy przez 25-30 minut. Wyjmujemy tartę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia najlepiej na kilka godzin.

Polewa

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewą ozdabiamy wierzch ciasta.

Notes

- skórkę cytrynową można zastąpić skórką z pomarańczy, lub dodać kandyzowaną skórkę.

http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tarta-makowa/

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×