Pastelowe
Składniki
- Biszkopt różowy:
- 3 duże jajka
- 85 g mąki tortowej
- 110 g cukru
- 1 kisiel malinowy
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Biszkopt żółty:
- 3 duże jajka
- 85 g mąki tortowej
- 110 g cukru
- 1 kisiel żółty
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Ciasto kokosowe:
- 5 białek
- 220 g cukru
- 200 g wiórków kokosowych
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Masa jabłkowa:
- 1,8 kg jabłek
- 1 łyżka masła
- 2 galaretki zielone
- Bita śmietana:
- ½ litra śmietany kremówki
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka pomarańczowa
Przygotowanie:
Krok 1
Biszkopt różowy
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier nie przerywając miksowania. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy żółtka, kisiel i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 34x24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 30-35 minut.
Biszkopt żółty
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier nie przerywając miksowania. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy żółtka, kisiel i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Blache o wymiarach 34x24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 30-35 minut.
Ciasto kokosowe
Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier nie przerywając miksowania. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy wiórki kokosowe wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 15 minut.
Masa jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka i smażymy około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy galaretkę i mieszamy do połączenia się składników. Ciepłe jabłka wykładamy na różowy biszkopt i równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy żółtym biszkoptem, lekko dociskając.
Bita śmietana
Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i mieszamy. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę. Masę wykładamy na żółty biszkopt. Przykrywamy ciastem kokosowym.
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/pastelowe/