Pavlova z sosem kawowym
Składniki
beza
- 6 białek
- 360 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
krem
- 200 ml kremówki 36%
- 200 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 20 ml mleka
- 3 łyżki kremówki 36%
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- wiórki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotować bezę: białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce). Miksować jeszcze przez kilka minut aż masa będzie gładka i lśniąca, wtedy dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Dokładnie połączyć. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować okrąg o średnicy ok. 20 cm. Masę z białek wyłożyć na narysowany kształt i przy pomocy szerokiej szpatułki podnieść boki bezy do góry pozostawiając pośrodku wgłębienie. Całość wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez 20 minut. Po tym czasie temperaturę zredukować do 120ºC i suszyć przez 2-3 godziny. Bezę studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Krok 2
Krem: kremówkę ubić na sztywno, odstawić. Mascarpone utrzeć z cukrem, dodać ubitą kremówkę i dokładnie połączyć. Krem wyłożyć na wystudzoną bezę.
Krok 3
Wykonać sos kawowy: masło i cukier umieścić w rondelku. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając aż lekko zgęstnieje. Na koniec dodać kawę i kremówkę. Wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić do wystudzenia. Zimnym sosem polać bezę, całość posypać czekoladowymi wiórkami. Podawać z filiżanką kawy.
Smacznego! :)